BBQ Ontbijt

Dit gerecht van de bbq is gemaakt door Wildfood Chef Marcel Ramp. Het is een legitiem excuus om de BBQ ook in de ochtend al aan te steken.
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Aantal personen
2 personen
Bereidingstijd
45 minuten
Totale tijd
90 minuten
BBQ ontbijt-min
1

Bij het uitschrijven van dit recept werd het vrij snel duidelijk dat de ingrediëntenlijst vrij uitgebreid is. Laat je hier vooral niet door afschrikken. Als je de ingrediënten allemaal bij elkaar hebt, heb je het moeilijkste gedeelte gehad. Hierna wordt alles makkelijker, sterker nog super simpel. 

2

Benodigdheden:

  • BBQ
  • Grotere gietijzeren skillet of andere bakpan voor BBQ gebruik
  • Rookhout chips appel
  • Staafmixer
  • Snijplank
  • Messen
  • Litermaatjes
  • Serveerplank
3

Voorbereiding:

  • Snijd de peterselie grof en was deze. Laat vervolgens de peterselie goed uit drogen en stop deze in een litermaat.
  • Voeg olijfolie toe tot de peterselie net onder staat, en mix het geheel met de staafmixer tot een gladde olie.
  • Als je echt wilt uitpakken kan je nog wat knoflook en eventueel citroenschil toevoegen.

Tip:

Zelf maak ik van groene kruiden graag dit soort oliën maar dit kan natuurlijk van allerlei soorten gedaan worden. Ik maak graag een ruime hoeveelheid en vries dit weg in bijvoorbeeld olvarit potjes. Het toevoegen van specerijen en andere smaakmakers is een goed idee, alleen pas hiermee op. Het maakt de olie specifieker en minder makkelijk toepasbaar bij andere smaken. Je hoeft hierbij de groene kruiden ook niet per se met de staafmixer helemaal fijn te maken, het kan ook zeker grover weg gezet worden door het te snijden met een mes. Het is maar wat je persoonlijke voorkeur is.

4

Maak de sjalot schoon en snijd deze grof.

 

5

Maak de paprika schoon en snijd deze grof.

6

Ontdoe de tomaten van hun zaadlijsten en stop ze in een kleine litermaat samen met de sjalot, paprika, knoflookteen, theelepel sambal badjak, ketchup en wat jalapeno vocht.

7

Maak met de staafmixer een gladde saus van dit geheel. Is de saus niet dun genoeg, het toevoegen van ketchup, water of jalapeno vocht kan natuurlijk altijd.

8

Schil de uien en snijd deze in ringen.

9

Bereiding:

Steek de BBQ aan, als er een kleine pit van gloeiend houtskool is gevormd kan je een knappe hoeveelheid appel rookhout toevoegen aan de gloeiende houtskool.

10

Leg de worsten op het grillrooster. Zorg dat ze niet boven het vuur hangen en laat de temperatuur hierbij niet te hoog worden. Houd deze rond de 110 graden of lager en rook de worsten flink door.

11

Na een half uurtje zijn de worsten wel klaar, leg ze nu apart.

12

Stook de BBQ nu flink op en rooster de sneetjes brood op het vuur. Snij ze indien gewenst bij tot mooie puntjes toast. Bewaar deze voor later.

13

Verwarm hierna je gietijzeren skillet of andere BBQ pan.

14

Zorg dat de pan goed heet is en voeg wat olijfolie toe aan de pan. Bak hierin de uienringen mooi goudbruin. Let op ze verbranden erg snel.

15

Haal de helft van de uien ringen uit de pan en bewaar deze apart.

16

Controleer of de skillet / pan met de helft van de uien nog voldoende vet heeft. Zo niet voeg dan wat olijfolie toe.

17

Breek nu de eieren in de pan en zorg hierbij dat je de dooier heel houdt.

18

Verdeel de rest van de gebakken uien over de eieren.

19

Let op, met zo’n hete BBQ en pan kan dit zeer snel gaan. Denk je dat het te snel gaat wees dan niet bang om de eieren er even af te halen. Het laatste wat we willen is een pan met verbrande eieren.

 

20

Zet de pan met eitjes even naast het vuur of helemaal naast de BBQ en grill de worsten even af. Verdeel deze hierna over de eieren.

21

Gaar de eieren nu af op de BBQ. Dit kan natuurlijk met gesloten deksel maar let hierbij wel op. Zeker bij het gebruik van een kamado kan de hete deksel ervoor zorgen dat de eieren ook van bovenaf garen.

22

Is de garing van de eieren naar wens, dan is het tijd om alles te dresseren op een mooie serveerplank.

23

De eieren kwamen los uit de pan, maar ik heb de moeite niet genomen om ze eruit te halen. En zeg nou zelf het is toch ook veel gaver om ze gewoon uit de pan te eten.

24

Zet de pan nu op de plank, en bestrooi de eieren en worsten nu met wat vers gesneden bieslook en jalapeno plakjes.

25

Verdeel nu nog wat peterselie-olie en je verse tomatensaus over de eieren.

 

26

Tijd om te genieten van dit robuuste BBQ ontbijt!

Ingrediënten
2 personen
2 uien
3 Chipolata worstjes
5 eieren
Jalapeno (baktat)
6 sneetjes volkorenbrood
Bieslook
Peterselie
Olijfolie
3 tomaten
1 kleine sjalot
1 rode paprika
1 theelepel sambal badjak
Jalapeno sap uit pot
1 knoflookteen
50 gram ketchup

Deze accessoires kun je gebruiken in het recept