Is de stamppot goed heet, snijd dan nu de bosui op een snijplank in fijne ringen en garneer de stamppot hier mee af.
Stamppot van Zuurkool, Zoete aardappel, Pastinaak en Spek
Benodigdheden:
- Gietijzeren schaal of ovenschaal
- Gietijzeren skillet of pan om in te bakken
- Kookpan
- BBQ met deksel en indirecte verwarm mogelijkheid
- Platesetter / hitte schild voor kamado gebruik
- Snijplank
- Dunschiller
- Koksmes
- BBQ tang
- Vergiet
- Bakspaan
Voorbereiding:
Doe de zuurkool in een vergiet en spoel deze naar smaak af, hoe langer je de zuurkool spoelt hoe meer zuur je wegspoelt. Een kwestie van smaak dus, persoonlijk zoek ik hier de middenweg op en spoel ik de zuurkool ongeveer een minuut grondig. Een klein zuurtje hoort natuurlijk zeker bij zuurkool.
Vul een kookpan met water en kook de zuurkool beetgaar, giet af en laat de zuurkool uit stomen.
Schil de pastinaak, snijd deze in lange repen.
Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg nu de pastinaak repen toe, kook ze gaar.
Giet de pastinaken af en laat deze droog stomen.
Als laatst schillen we de zoete aardappel en snijden we deze in blokjes.
We herhalen wederom hetzelfde proces, breng een pan ruim water aan de kook en voeg de zoete aardappel toe, kook de zoete aardappel gaar, giet deze af en laat deze droog stomen.
Steek de BBQ aan en breng de temperatuur naar circa 200 graden.
Plaats het skillet direct boven het vuur en laat deze goed heet worden, dit kan natuurlijk ook uitgevoerd worden met een andere bakpan.
Laat het een klont roomboter op het skillet smelten, als deze bruin kleurt kan je de pastinaak toevoegen en deze om en om aanbakken.
Haal na het bakken de pastinaken uit de skillet of pan en leg deze apart.
Zorg dat het skillet weer goed het wordt en voeg de spek reepjes toe, bak deze mooi krokant zodat het vet goed vrij komt.
Als de spekjes uit gebakken zijn voegen we de voorgegaarde zuurkool bij de spek.
Even omscheppen, voeg eventueel nog wat boter toe en daarna kan de zoete aardappel er bij.
Voeg nu de pastinaak bij het gerecht en stamp/ snijd de ingrediënten alvast een beetje fijn tijdens het bakken met een bakspaan.
Als alle ingrediënten mooi aangebakken zijn bestrooien we het gerecht met de WildFood Poultry Rub, als alternatief kan er wat zout en kerrie gebruikt worden. Al zal het geheel een iets minder spannende smaak krijgen, gebruik de kruiden naar smaak. Subtiel gebruik heeft hier mijn voorkeur maar uiteindelijk is dit ook weer een kwestie van smaak.
Bestrooi het geheel nog met de helft van de Belegen geraspte kaas en schep alles om.
Schep het geheel in een oven schaal, je kan er nu voor kiezen om de stamppot af te laten koelen en later weer op te warmen.
Als je het direct wilt eten bestrooi je de stamppot nu met de rest van de kaas.
Plaats het hitteschild in de kamado of zorg bij gebruik van een ander type BBQ voor een indirecte hitte.
Een ruimte temperatuur in de BBQ van tussen de 140 en 160 graden is prima.
Plaats de schaal met stamppot in de BBQ en verwarm deze net zou lang totdat de stamppot goed heet is en de kaas iets gegratineerd.
Dit kan je controleren door er met een vork, mes of sate prikker in te prikken en hieraan te voelen of deze goed heet is.